فنل سولفونفتالین

دریافت اپلیکیشن دارویاب در کدام داروخانه موجود است؟
  • اطلاعات دارویی
  • مقدار مصرف
  • مصرف در بارداری
  • اشکال دارویی

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف فنل سولفونفتالین

این دارو برای ارزیابی جریان خون کلیوی و کمک به تشخیص فعالیت کلیوی به کار می رود. به دلیل اینکه غلظت حداکثر پلاسمائی فنل سولفون فتالئین(PSP) بعد از تجویز دارو به غلظت حداکثر قابل پذیرش برای لوله های کلیوی نمی رسد، آزمون دفع PSP بیشتر یک آزمون خونرسانی کلیوی است تا آزمون فعالیت کلیوی. به طور کلی آزمون دفع PSP به وسیله آزمون های دقیق تر فعالیت کلیوی مثل کلیرانس کراتینین جایگزین شده است. این دارو همچنین به عنوان آزمون کیفی برای باقیمانده ادرار مثانه نیز به کار می رود.

مکانیسم اثر فنل سولفونفتالین

این دارو به سرعت از بدن دفع می شود و باز جذب لوله ای ندارد، اما عمدتاً به وسیله ترشح توبولی دفع می شود. میزان دفع PSP متناسب با جریان خون کلیوی می باشد. دفع PSP متناسب با GFR است، اگر چه کلیرانس PSP بیشتر از GFR است. بنابراین، دفع طبیعی PSP نمایانگرGFR طبیعی است. برای مثال، دفع 15% دارو در 15 دقیقه نشان دهنده این است GFR 45% طبیعی است.

فارماکوکینتیک فنل سولفونفتالین

دارو متابولیزه نمی شود، دفع کلیوی (6-4% بوسیله فیلتراسیون گلومرولی، 80% بوسیله ترشح لوله ای) می باشد. در صورت فعالیت طبیعی کلیه، از یک مقدار مصرف داخل وریدی 45-25% در 15 دقیقه و 65-50% در 30 دقیقه، 80-65% در 60 دقیقه و بیشتر از 85% در 120 دقیقه دفع خواهد شد. از یک مقدار مصرف داخل عضلانی 50-40% در یک ساعت و 75-60% بعد از 2 ساعت دفع خواهد شد.

منع مصرف فنل سولفونفتالین

این دارو در صورت نارسائی شدید قلبی و کلیوی نباید مصرف شود.

عوارض جانبی فنل سولفونفتالین

واکنشهای ایدیوسنکرازی (مثل جوش پوستی، خارش و خس خس کردن) تنها عوارض جانبی این دارو می باشند.

تداخلات دارویی فنل سولفونفتالین

مصرف همزمان داروهای اسیدی آمینوهیپورات سدیم، آتروپین، دیاتروزات ها، مدرهای تیازیدی، پنی سیلین ها، سالیسیلات ها، سولفونامیدها و داروهای اوریکوزوریک دفع ادراری PSP را کاهش می دهند. متیلن بلو باعث ایجاد نتیجه مثبت کاذب در آزمون دفع PSP می شود. همزمان با داروهائی که موجب تغییر رنگ ادرار می شوند (مثل نیتروفورانتئین، فنازوپیریدن، دانترون و کاسکارا)، نباید این دارو را مصرف کرد.

هشدار ها فنل سولفونفتالین

1- بیماریهای عروقی، نقرس، دفع ادراری PSP را کاهش می دهند. در صورتی که اختلال کبدی، مولتیپل میلوما و آلبومینوری دفع ادراری PSP را افزایش می دهند.
2- در بارداری نتیجه آزمون دفع PSP بی اعتباری است.
3- این آزمون با اندازه گیری رنگ سنجی سولفوبرموفتالئین سرم، کراتینین سرم و ادرار و کراتین ادرار، استن، رنگ، کتون ها و وانیل مندلیک اسید ادرار تداخل دارد و موجب افزایش کاذب در موارد فوق می شود.

توصیه های دارویی فنل سولفونفتالین

1- برای انجام آزمون PSP بیمار باید 1000-500 میلی لیتر آب 30 تا 90 دقیقه قبل از تزریق دارو بنوشد.
جمع آوری ادرار در 15، 30، 60 و 120 دقیقه بعد از تزریق داخل وریدی و 1و2 ساعت بعد از تزریق داخل عضلانی تشخیص فوری غلظت دارو انجام شود. اگر دفع دارو در زمان های بعد از 15 دقیقه افزایش یابد، ممکن است مقداری از ادرار در مثانه باقی مانده باشد که این به دلیل انسدادهای مجاری ادراری یا تخلیه ناکامل مثانه می باشد. نتیجه آزمون PSP ممکن است به دلیل تخلیه غیر طبیعی (مثل فیستول) یا حضور مواد دیگر (مثل خون در ادرار) تغییر یابد.
2- برای انجام آزمون ادرار باقیمانده در مثانه، بعد از تخلیه مثانه، بیمار 600 میلی لیتر آب می نوشد و بعد از آن بیمار نباید هیچگونه مایعی در طی انجام آزمون بنوشد. PSP 30 دقیقه بعد از نوشیدن آب تجویز می شود. جمع آوری ادرار(تخلیه مثانه) 2 ساعت بعد از تجویز دارو انجام می شود، این ادرار و دفع بعدی فوراً برای اندازه گیری غلظت PSP آزمایش می شود. اگر بیمار احتباس ادرار نداشته باشد و فعالیت کلیه او طبیعی باشد. جمع آوری دوم نباید حاوی PSP باشد. اگر در جمع آوری PSP بود دو غلظت PSP در جمع آوری اول و دوم برای محاسبه ادرار احتباس شده استفاده می شود.

کد ژنریک نام شکل دارویی پرخطر دما حیاتی برچسب هشدار بالا
01634

  • اسامی تجاری فارسی
  • اسامی تجاری انگلیسی

چنانچه در خصوص "فنل سولفونفتالین" سوالی دارید، عارضه خاصی مشاهده نموده اید و یا مطلب ویژه ای به نظرتان می رسد با دیگران به اشتراک بگذارید

Click to Change image

آگهی های عمومی

گلوتریو امگا3 شیاف ایبوپروفن شربت نوسکاف اپلیشکن اندرورید و آی او اس دارویاب-app drug info