- دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD)، نئوواسکولار (تر)
-ادم ماکولار دیابتی (DME)
-رتینوپاتی دیابتی (DR)
-ادم ماکولا به دنبال انسداد ورید شبکیه (RVO)
-نئوواسکولاریزاسیون مشیمیه ناشی از نزدیک بینی (mCNV)
رانیبزومب یک مونوکلونال آنتی بادی با خاصیت مهارکنندگی آنژیوژنز میباشد که در مشکلات چشمی مختلفی که منجر به اختلالات بینایی میشوند، مورد استفاده قرار میگیرد.
آسیبهای بینایی میتوانند در اثر کهولت سن یا بسته شدن عروق کوچک در مرکز بینایی چشم و یا بیماریهایی نظیر دیابت ایجاد شوند و رانیبیزومب در این موارد روند کاهش بینایی را آهسته تر می کند و مانع از دست دادن بینایی میشود.
این دارو همچنین یک مهارکنندهی فاکتور رشد عروقی اندوتلیال (VEGF) نیز میباشد.
رانیبیزومب با نام تجاری لوسنتیس و ویسنتیس به صورت ویال ۱۰میلیگرم در یک میلیلیتر جهت تزریق داخل چشم عرضه میشود.
همچنین به صورت ایمپلنت دارویی با نام تجاری Susvimo در برخی نقاط دنیا در دسترس میباشد.
قطعه ای از آنتی بادی مونوکلونال نوترکیب انسانی است که به فاکتور رشد اندوتلیوم عروق انسانی A (VEGF-A) اتصال یافته و آن را مهار می کند. رانی بیزوماب از اتصال VEGF-A به گیرنده های آن جلوگیری کرده و در نتیجه رگ زایی را مهار میکند و سرعت از دست رفتن بینایی را آهسته میکند.
متابولیسم:نامشخص: CYP450:نامشخص
جذب: سطح پایینی از این دارو در پی تزریق داخل چشمی در سرم یافت می شود.
نیمه عمر حذف: ایمپلنت حدود۲۵هفته، داخل زجاجیه حدود ۹روز، سرم دو ساعت
زمان رسیدن به پیک:۲۶روز(۱تا۸۹روز)
-سابقه حساسیت به رانیبیزومب یا هر یک از اجزای فرمولاسیون
-عفونت چشمی یا اطرف چشمی
-التهاب داخل چشمی فعال
-مصرف داروهای آنتیترومبوتیک قبل از کاشت ایمپلنت(به طور موقت قبل کاشت قطع شود)
موارد احتیاط:
-بیماران با ریسک فاکتور حوادث ترومبوآمبولیک (مانند سابقه سکته مغزی، TIA)
-مصرف کنندگان داروهای ضدترومبوز(ایمپلنت)
-MRI(ایمپلنت)
عوارض شایع:
خونریزی ملتحمه، درد چشم، فلوتر زجاجیه، افزایش فشار داخل چشم،احساس جسم خارجی، تاری دید،احساس ناراحتی چشم، تحریک چشم، التهاب چشم، پرخونی چشم، اشک ریزی، ، خشکی چشم، بلفاریت، اختلال شبکیه، کدورت کپسول خلفی
عوارض جدی:
حساسیت مفرط، اندوفتالمیت، جداشدگی شبکیه، آب مروارید، سکته قلبی، سکته مغزی، خطر مرگ و میر (بیمار با ادم ماکولا دیابتی یا رتینوپاتی دیابتی)
مکانیسم کلی تداخلات:
مهار CYP2J2(ضعیف)
منع مصرف همزمان(کنترا اندیکه):
تداخل معناداری گزارش نشده است.
افزایش اثرداروها توسط رانیبیزومب:
تداخل معناداری گزارش نشده است.
داروهایی که سطح خونی رانیبیزومب را بالا می برند:
تداخل معناداری گزارش نشده است.
کاهش اثرات داروها توسط رانیبیزومب:
تداخل معناداری گزارش نشده است.
داروهایی که سطح رانیبیزومب را کاهش می دهند:
افگارتیجیمود آلفا
تداخل با غذا:
ندارد
-استفاده از فرم ایمپلنت (Susvimo)، ریسک اندوفتالمیت را ۳ برابر بیشتر از تزریق داخل زجاجیه ماهانه رانیبیزوماب کردهاست که بسیاری از این موارد با ریترکشن یا اروزیون(ساییدگی) ملتحمه همراه بوده است.مدیریت مناسب وضعیت ملتحمه ی چشم و تشخیص زودهنگام همراه با جراحی ترمیمی ریترکشن یا اروزیون ملتحمه میتواند خطر ابتلا به اندوفتالمیت را کاهش دهد. در کارآزماییهای بالینی، ۲ درصد از بیمارانی که ایمپلنت دریافت میکنند، حداقل یک نوبت اندوفتالمیت را تجربه کردهاند.
-تزریق داخل زجاجیه و ایمپلنت ممکن است با اندوفتالمیت و جداشدگی شبکیه همراه باشد که منجر به از دست دادن بینایی می شود. از روش های مناسب تزریق آسپتیک استفاده شود. لازم است نواحی با چسبندگی غیرطبیعی زجاجیه به شبکیه یا شکستگی شبکیه پیش از کاشت ایمپلنت درمان شوند.
-بیماران باید از نظر عفونت احتمالی تحت نظر باشند و هر گونه علائم عفونت (مانند درد یا قرمزی چشم، فتوفوبیا، تاری دید) را فوراً گزارش دهند تا باتشخیص زودهنگام، درمان به موقع انجام شود.
-ممکن است با شروع و به دنبال تزریق داخل چشم، فشار داخل چشم افزایش یابد. معمولاً شروع افزایش فشار در عرض ۶۰ دقیقه پس از تزریق مشاهده می شود. فشار داخل چشم قبل و بعد از تزریق کنترل شود و اقدامات لازم انجام شود.
- خطر وقایع ترومبوآمبولی بخصوص سکته مغزی می تواند بعد از مصرف داخل چشمی مهار کننده های VEGF افزایش یابد.
- واکنش های نادر حساسیتی بعد از مصرف چندین ساعته ی یک مهار کننده ی دیگر VEGF به نام پگاتینیب دیده شده است.پایش های لازم انجام شود.
-در موارد کاشت ایمپلنت، کاهش دقت در بینایی (به طور متوسط در ماه اول ۴ حرف و در ماه دوم ۲ حرف بعد از کاشت اولیه) مشاهده شده است.
-در استفاده از ایمپلنت مواردی از خونریزی زجاجیه که منجر به از دست دادن بینایی می شود و نیاز به ویترکتومی دارد ممکن است رخ دهد. اکثر این موارد در ماه اول پس از عمل رخ میدهند و بسیاری از آنها خود به خود برطرف می شوند. ریسک بروز این مشکل ممکن است در بیماران تحت درمان با آنتی ترومبوتیک افزایش یابد. قبل از کاشت، به طور موقت از مصرف داروهای ضد ترومبوتیک خودداری شود.
- فقط جهت تزریق داخل چشمی استفاده شود.
-معمولاً تزریق این دارو به صورت ماهانه(هر۲۸روز)، داخل زجاجیه چشم میباشد.دوز تزریق با توجه به نوع مشکل(از ۰/۳تا۰/۵ میلی گرم در هر نوبت طبق نظر پزشک تعیین میشود.
-در موارد تخریب ماکولار وابسته به سن، پس از چند نوبت اول تزریق (به صورت ماهانه)، می توان تعداد دفعات تزریق را در صورتی که تزریق ماهانه امکان پذیر نباشد، کاهش داد(پس از ۳نوبت تزریق ماهانه به ۴الی۵نوبت در ۹ماه یا پس از ۴نوبت تزریق ماهانه به هر سه ماه یک بار)
-انتظار میرود یک رژیم درمانی با میانگین ۴ تا ۵ نوبت تزریق طی ۹ ماه، دقت بینایی را حفظ کند.
- طبق گزارشها، رژیم درمانی به صورت تزریق هر ۳ ماه یکبار در مقایسه با دوز ماهانه منجر به کاهش ۵ حرف (1 خط) بینایی در طی ۹ ماه میشود در حالی که تزریق ماهانه میتواند منجر به افزایش ۱ تا ۲ حرف اضافی شود.
-در موارد استفاده از ایمپلنت Susvimo در صورت وقوع عوارض زیر، جهت تعویض یت خارج کردن دائمی ایمپلنت تصمیم گیری شود:
التهاب داخل چشمی، اندوفتالمیت عفونی، عفونت موضعی هر دو چشم، عفونت سیستمیک شدید یا رویدادهای تهدید کننده بینایی (مثلاً جداشدگی رگماتوژن شبکیه، از دست دادن بینایی بدون دلیل، خونریزی زجاجیه)
در صورت وجود آسیب قابل مشاهده در ایمپلنت، از تعویض مجدد خودداری شود و به برداشتن ایمپلنت در نظر گرفته شود.
-نحوه نگهداری ایمپلنت (Susvimo): کیت سوزن پرکننده اولیه و ویالهای ۱۰۰میلیگرم در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد (۳۶ تا ۴۶ درجه فارنهایت) ودور از نور مستقیم نگهداری شود. از فریز کردن خودداری شود.ویالهای باز نشده ۱۰۰میلیگرم در میلی لیتر را میتوان در دمای ۹ تا ۳۰ درجه سانتی گراد (۴۸ تا ۸۶ درجه فارنهایت) به مدت کمتر از ۲۴ ساعت (در صورت محافظت در برابر نور) نگهداری کرد. ایمپلنت، مجموعه ابزار کاشت، سوزن پرکردن مجدد و ابزار اکسپلنت در دمای ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد (۵۹ تا ۷۷ درجه فارنهایت) نگهداری شود.
-نحوه نگهداری سرنگ پرشده لوسنتیس، ویال لوسنتیس و بیوویز):
در بسته بندی کارخانه در یخچال و دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد (۳۶ تا ۴۶ درجه فارنهایت) ودور از نور مستقیم نگهداری شود. از فریز کردن خودداری شود. سرنگ از قبل پر شده تا زمان استفاده در سینی دربسته نگهداری شود.
-نحوه صحیح استفاده از ایمپلنت (Susvimo):
برای قراردادن ایمپلنت داخل زجاجیه از روش های جراحی توسط متخصص چشم استفاده میشود. از تزریق بلوس داخل زجاجیه خودداری شود. از تکان دادن دارو خودداری شود. قبل از عمل بیهوشی کافی و یک آنتیبیوتیک وسیعالطیف موضعی تجویز شود.
ایمپلنت باید دقیقاً قبل از قرار دادن در چشم، به صورت آسپتیک با رانیبیزوماب (طی ۵تا۱۰ثانیه) پر شود. فاصلهی پر کردن اولیه و عمل جراحی نباید بیش از ۳۰ دقیقه باشد.
جهت پر کردن اولیه، کاشت، تعویض و پر کردن مجدد و برداشتن مناسب، به دستورالعمل های کامل موجود در بسته بندی مراجعه شود.
پس از قرار دادن، به بیمار آموزش دادهشود که سر خود را به مدت یک روز بالاتر از شانه نگه دارد(سر به پایین خم نشود).
در طول روز و شب پس از جراحی با سه بالش یا بیشتر بخوابد و تا زمانی که پزشک اجازه نداده است، از برداشتن محافظ چشم خودداری کند.
استفاده از محافظ چشم هنگام خواب حداقل به مدت ۷ روز پس از کاشت ایمپلنت، توصیه شود.تا ۳۰ روز پس از جراحی، از فشار آوردن به چشم، مالیدن چشم یا لمس ناحیه ای از چشم که ایمپلنت در آن قرار داده شده است، خودداری شود و تا یک ماه پس از کاشت ایمپلنت، از شرکت در فعالیت های سنگین پرهیز گردد.
-نحوه صحیح تزریق داخل چشم:
-سرنگ از پیش پر شده (Lucentis)، ویال Byooviz، Lucentis و vicentis، فقط برای تزریق چشمی داخل زجاجیه میباشند. هر ویال یا سرنگ از پیش پر شده فقط برای درمان یک چشم استفاده شود.
-چنانچه چشم دیگر بیمار نیاز به درمان دارد، باید از یک ویال یا سرنگ از پیش پر شده جدید استفاده شود و قبل از تزریق رانیبیزوماب به چشم دیگر، کلیه وسایل استریل، سرنگ، دستکش، پرده، اسپکولوم پلک، فیلتر و سوزنهای تزریق تعویض گردد. -قبل از عمل تزریق، داروی بی حسی کافی و یک آنتیبیوتیک وسیعالطیف موضعی تجویز شود. اطلاعات تدوین شده توسط کارخانه سازنده به دقت مطالعه شود.
-در تزریق ویال رانیبزومب، محتویات ویال را با استفاده از یک سوزن فیلتر استریل ۵ میکرون (19 در ۱/۵اینچ) متصل به سرنگ استریل ۱ میلی لیتری Luer lock خارج کنید سپس سوزن فیلتر را دور بیندازید و با سوزن استریل ۳۰ × ۰/۵ اینچ برای تزریق جایگزین کنید (از سوزن فیلتر برای تزریق داخل زجاجیه استفاده نشود). برای اطلاعات بیشتر به راهنمای کارخانه سازنده مراجعه شود.
نحوهی صحیح مصرف در اطفال:
-تزریق محلول رانیبیزوماب بدون رقیق سازی با استفاده از سوزن ۰/۵ اینچی گیج ۳۰ توسط چشم پزشک مجرب و واجد شرایط انجام شود.
-در سرنگ های از پیش پر شده رانیبیزوماب امکان اندازه گیری دوزهای کمتر از ۰/۳ میلی گرم و ۰/۵ میلی گرم وجود ندارد به همین دلیل نباید برای درمان نوزادان استفاده شوند.
-از ویال و لوازم جدید برای درمان چشم دوم استفاده شود. بی حس کننده های موضعی و ضد عفونی کننده های موضعی (به عنوان مثال، پوویدون ید، بتادین ۵٪) برای نوزادان تحت درمان رتینوپاتی نارس تجویز شود. در برخی مطالعات توصیه به ادامه آنتی بیوتیک های موضعی از یک ۱ دوز تا ۷ روز پس از تزریق رانیبیزوماب میکنند.
-در کودکان پیامدهای کوتاه مدت و بلند مدت قرار گرفتن سیستمیک در معرض این دارو ناشناخته است. توصیه میشود نظارت های لازم انجام شود.
-به دلیل گزارشاتی از عوارض چشمی متعاقب از مصرف رانیبیزوماب در نوزادان نارس، توصیه میشود در صورت سابقه یا بروز عفونت دور چشمی در نوزادان، از دریافت رانیبیزوماب داخل چشمی خودداری شود.
-وضعیت بارداری بیمار قبل از تجویز در خانمهای با امکان باروری ارزیابی شود.بیمارانی که احتمال باروری دارند، باید قبل از دوز اولیه، در طول درمان و حداقل تا ۳ ماه پس از آخرین تزریق داخل چشمی ماهانه یا حداقل ۱۲ ماه پس از آخرین ایمپلنت ۲۴ هفته ای، از روش های پیشگیری از بارداری موثر استفاده کنند.
-رانی بیزومب یک مهارکننده فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) است. VEGF برای رسیدن به بارداری طبیعی و حفظ آن لازم است. گزارشهای مربوط به استفاده از مهارکنندههای VEGF داخل چشمی در بارداری و اطلاعات اختصاصی برای استفاده از رابیزومب در بارداری، محدود است اما تا زمانی که اطلاعات کافی در دسترس نباشد، از مصرف در سه ماهه اول بارداری اجتناب شود و همچنین تصمیم به مصرف در اواخر بارداری بر اساس ارزیابی خطرات خاصی که برای بیمار دارد در مقابل فواید آن، گرفته شود.
-ترشح رانیبزومب در شیر مادر نامشخص است با این حال کارخانه سازنده توصیه می کند که در صورت تجویز رانیبیزومب در بیماران شیرده، احتیاط شود.
-جابجایی سپتوم در موارد استفاده از ایمپلنت در نظر گرفته شود.در صورت بروز جابجایی سپتوم، درمان متوقف شود و با محاسبه نسبت مزایا به خطرات آن، برداشتن ایمپلنت در نظر گرفته شود.
-بسته ی حاوی دارو در شرایط استریل باز شود.
- تزریق داخل چشمی رانی بیزوماب می تواند اختلال بینایی موقت ایجاد کرده و مانع از انجام رانندگی شود.
- مصرف بیش از ۲۴ ماه مورد ارزیابی قرار نگرفته است.
-ویالهای ایمپلنت قابل جایگزینی با سایر ویالهای تزریقی رانیبزومب نمیباشند.
-به بیمار آموزش داده شود که قبل از MRI به درمانگر خود، وجود ایمپلنت چشمی رانیبیزومب را اطلاع دهد و کارت ایمپلنت را نشان دهد.
-فشار داخل چشم بیمار (قبل از تزریق و ۳۰ دقیقه پس از تزریق از طریق تونومتری) اندازهگیری شود.
-بلافاصله پس از تزریق، پرفیوژن سر عصب بینایی بررسی شود.
-بیمار از لحاظ علائم عفونت/التهاب (در هفته اول پس از تزریق)، پرفیوژن شبکیه، اندوفتالمیت، دقت بینایی تحت نظر باشد.
-معاینات لازم برای ارزیابی وضعیت ایمپلنت از نظر جابجایی قبل و بعد از عمل تعویض و پرشدن مجدد انجام شود. -ایمپلنت و بافت روی ایمپلنت به طور منظم از نظر علائم و نشانههای اروزیون ملتحمه، رترکشن، اندوفتالمیت، دررفتگی ایمپلنت، جداشدگی رگماتوژن شبکیه و خونریزی زجاجیه کنترل شود.
آملکسانوکس | آپراکلونیدین | سدیم کلراید بینی |
ورتیپورفین | کاربومرها | هیپروملوزا |
پلی وینیل الکل | گلسیرین یده | گلسیرین فنیکه |
سدیم کلراید چشمی | پماد ساده چشمی | پگاتانیب-چشمی |
در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|---|---|---|---|---|
19598 |
|
||||
11416 |
|
اسامی تجاری موجود در ایران |
|||
نام تجاری | |||
---|---|---|---|
آمپول ویسنتیس 10 میلی گرم/1 میلی لیتر
|
|||
آمپول لوسنتیس 10 میلی گرم/1 میلی لیتر
|