کلونازپام
- اطلاعات دارویی
- مقدار مصرف
- مصرف در بارداری
- اشکال دارویی
کلونازپام چیست؟
قرص کلونازپام یک خواب آور قوی محسوب می شود و جزء داروهای ضد تشنج طبقه بندی می شود. کلونازپام یکی از قوی ترین داروهای خواب آور که خواب عمیق ایجاد می کند و در عین حال وابستگی بیشتری نسبت به بقیه داروهای هم گروه خود دارد. بر خلاف آلپرازولام و نیترازپام که نیمه عمر کوتاهی دارند، ماندگاری کلونازپام در خون بیشتر است و وابستگی شدیدتری ایجاد می کند.
کلونازپام دارویی از دسته ی بنزودیازپین ها (مانند دیازپام) است که در درمان انواع صرع و تشنج در کودکان و بزرگسالان تجویز می شود.
در صورتی که مبتلا به صرع باشید، حتما تاکنون بیهوشی یا ازحال رفتن ناگهانی و یا تشنج را تجربه نموده اید.
تشنج يك حمله ي عصبي ناشي از اختلال در فعاليت الكتريكي مغز است.سديم والپروات با كاهش فعاليت هاي الكتريكي غيرطبيعي مغز حملات تشنجي را كنترل مي نمايد.
عارضه ی تشنج با توجه به اینکه سلول های کدام قسمت از مغز دچار اختلال الکتریکی شده باشد، انواع مختلفی دارد.
علائمی که در مدت تشنج رخ می دهد، می تواند برروی ماهیچه ها، حواس، خلق و خو، احساسات ،تمرکز، هوشیاری و یا ترکیبی از آنها تآثیرگذار باشد.به همین دلیل در درمان بیماری صرع در درجه ی اول پیشگیری و کاهش تعداد دفعات حملات تشنج هدف اصلی می باشد.
کلونازپام با کنترل علائم تشنج، فعالیت الکتریکی سلول های مغز را کنترل می کند و از وقوع تشنج پیشگیری می نماید.این دارو همچنین با شل کردن عضلات منقبض شده در زمان تشنج، کمک به کاهش شدت تشنج نیز می کند.
پیش از مصرف کلونازپام
-در صورت بارداری، مشکل تنفسی، اختلال کبدی یا کلیوی یا سابقه ی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، وسواس و سایر بیماری ها و اختلالات پزشک خود را مطلع نمایید.
-در صورت سابقه ی هرگونه حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید.
-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
- مصرف الکل همراه با این دارو عوارض خطرناکی در پی دارد لذا در صورت مصرف اخیر الکل یا فرآورده های الکلی حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
نحوه ی مصرف قرص کلونازپام 1 و کلونازپام 2
-این دارو بصورت قرص خوراکی ۱ و ۲ میلی گرم موجود می باشد.
-قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حمله ي تشنجي برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع اين دارو بايدبصورت تدريجي و تحت نظر پزشك انجام شود.
-ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
-اگر کلونازپام به صورت یک نوبت در روز تجویز شود بهترین زمان مصرف آن شب ها پیش از خواب می باشد.اما برخی پزشکان ترجیح می دهند دارو را در مقدار کمتر اما در دو تا سه نوبت در روز تجویز کنند لذا. حتماً دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
-این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد.
-در صورت فراموش كردن مصرف يك نوبت دارو بلافاصله پس از يادآوري مصرف كنيد مگر آنكه زمان ياد آوري به نوبت مصرف بعدي دارو نزديك باشد.در اين شرايط نوبت فراموش شده را مصرف نكنيد و نوبت بعدي را در زمان خودش مصرف كنيد اما به هيچ وجه مقدار مصرف دارو را دوبرابر نكنيد.
-در ابتداي شروع درمان بيماري صرع با کلونازپام ممكن است تعداد يا نوع حملات تشنج كمي تغيير كند اما نگران نباشيد زيرا به مرور اين مشكل برطرف مي شود.لذا احتياطات لازم را رعايت كنيد و با پزشك خود در تماس باشيد.
-مصرف این داروخواب آلودگی و گیجی مختصری ایجاد می کند. لذا از رانندگی و فعالیت هایی که نیاز به تمرکز بیشتری دارند تا زمانی که اثر دارو برطرف نشده است، خودداری نمایید.
-در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند.
بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید .
-رانندگی برای بیماران مبتلا به صرع مناسب نمی باشد اما در صورتی که در مدت یک سال تشنجی رخ نداده باشد، می توان با نظر پزشک و با احتیاط ، مجددا شروع به رانندگی نمود. با این حال در صورتی که رانندگی می کنید باید حواستان به زمان مصرف داروها و خواب آلودگی ناشی از آنها باشد.
-مصرف کلونازپام در طولانی مدت ممکن است موجب ایجاد تحمل نسبت به این دارو در بدن شما شود. در این حالت دارو به اندازه ی قبل اثرگذار نخواهد بود. لذا در صورتی که احساس کردید اثر این دارو کم شده است و علائمتان بطور کامل تحت کنترل نیست حتما با پزشک خود صحبت کنید.
-مصرف طولانی مدت بنزودیازپین ها که کلونازپام یکی از آنهاست، ایجاد وابستگی در بدن می کند لذا مصرف این داروها و همچنین قطع آنها باید اصولی و کنترل شده و تحت نظر پزشک باشد.
-به دليل عوارض ناشي از اين دارو براي جنين ،درصورتي كه قصد بارداري يا شك به بارداري داريد حتما پزشك خود را جهت تغيير دارو مطلع سازيد و در زمان مصرف اين دارو از روش مناسب جهت پيشگيري از بارداري استفاده نماييد.
عوارض کلونازپام
-احساس خواب آلودگی، ضعف و گیجی از عوارض شایع این دارو می باشد.
-احساس عدم تمرکز، حرکات غیرطبیعی چشم ها و فراموشکاری نیز می تواند با مصرف این دارو بروز کند که می توانید در مورد آنها با پزشک خود مشورت نمایید.
-در کودکان افزایش ترشح بزاق ممکن است سبب سرفه یا احساس ناخوشایند شود.در صورت بروز این عارضه پزشک خود را مطلع نمایید.
قرص کلونازپام برای چیست
اگر بطور مختصر بخواهیم کاربرد کلونازپام را بیان کنیم می توان گفت قرص کلونازپام به عنوان یک خواب آور قوی، ضد اضطراب ، آرامبخش و داروی ضد تشنج است.
قطع ناگهانی کلونازپام
در صورت مصرف طولانی مدت کلونازپام، قطع ناگهانی این دارو می تواند منجر به تشنج شود و در صورت تشخیص پزشک برای ترک این دارو لازم است به تدریج و در طول یک الی دو ماه به آهستگی دارو کاهش پیدا کند.
داروهای مرتبط:
سدیم والپروات
نورتریپتیلن
اطلاعات تخصصی
موارد مصرف کلونازپام
مکانیسم اثر کلونازپام
به نظر می رسد بنزودیازپین ها اثر مهار کننده گابا را تقویت می کنند و از این راه میزان تحریک نورون ها را در بسیاری از مناطق مغز کاهش می دهند
فارماکوکینتیک کلونازپام
عوارض جانبی کلونازپام
عوارض شایع (%10<):
سیستم اعصاب مرکزی: خواب آلودگی، آتاکسی، مشکلات رفتاری، سرگیجه
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
سیستم اعصاب مرکزی: خستگی، افسردگی، اختلالات حافظه، عصبانیت، دیس آرتری (گفتار فلجی)، کاهش توانایی ذهنی، احساسات ناپایدار، گیجی، تاخیر در انزال
غدد درون ریز و متابولیسم: کاهش میل جنسی
گوارشی: یبوست، کاهش اشتها، درد شکمی
ادراری تناسلی: قاعدگی دردناک، واژینیت، ضعف جنسی، عفونت مجاری ادراری، تکرر ادرار
ازدیاد حساسیت: ازدیاد حساسیت
عصبی، عضلانی و اسکلتی: درد عضلانی
چشمی: تاری دید
تنفسی: عفونت مجاری تنفسی فوقانی، سینوزیت، آنفلونزا، سرفه، رینیت، فارنژیت، برونشیت
سایر عوارض (درصد نامشخص):
قلبی عروقی: ادم، تپش قلب
سیستم اعصاب مرکزی: فراموشی، آفونی (فقدان صدا)، حرکات کریفورم یا رقص آسا، اغما، شیشه ای شدن چشم، توهم، سردرد، همی پارزی (فلج یکطرفه)، هیپوتونی (ضعف عضلانی)، هیستریا (اختلال تبدیلی)، بی خوابی، ضعف عضلات، روان پریشی، اختلال در ریتم تکلم، سرگیجه
پوستی: ریزش مو، راش پوستی
غدد درون ریز و متابولیسم: کم آبی بدن، هیرسوتیسم (پرمویی)، افزایش میل جنسی، افزایش وزن، کاهش وزن
گوارشی: بی اشتهایی، باردار شدن زبان، اسهال، بی اختیاری مدفوع، گاستریت، درد لثه، افزایش اشتها، تهوع، خشکی دهان
ادراری تناسلی: سوزش ادرار، شب ادراری، بی اختیاری ادرار، احتباس ادرار
هماتولوژی و انکولوژی: آنمی، افزایش سطح ائوزینوفیل، لکوپنی، لنفادنوپاتی، ترومبوسیتوپنی
کبدی: بزرگ شدن کبد، افزایش سطح سرمی آلکالین فسفاتاز (گذرا)، افزایش سطح سرمی ترانس آمینازها (گذرا)
عصبی، عضلانی و اسکلتی: دیس دیادوکوکینزی، لرزش
چشمی: حرکات غیرطبیعی چشم، دوبینی، نیستاگموس (حرکت غیرارادی چشم)
تنفسی: احتقان قفسه سینه، تنگی نفس، سرکوب تنفسی، آبریزش بینی، افزایش ترشحات دستگاه تنفسی فوقانی
متفرقه: تب، واکنش های متناقض (شامل رفتار تهاجمی، آژیتاسیون، اضطراب، هیجان، رفتار خصمانه، تحریک پذیری، عصبانیت، کابوس شبانه، اختلال خواب)، تحلیل سلامت جسمانی
تداخلات دارویی کلونازپام
- سوبسترای CYP3A4
- عامل ضد صرع
- تشدید اثرات تضعیفکننده CNS
تداخلات رده X (پرهیز):
آزلاستین (نازال)، برومپریدول، کانیواپتان، فوسیدیک اسید (سیستمیک)، ایدلالیسیب، الانزاپین، اورفنادرین، اوکسوممازین، پارالدهید، سدیم اکسیبات، تالیدومید
کاهش اثرات داروها توسط کلونازپام:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
کاهش اثرات کلونازپام توسط داروها:
القاکنندههای متوسط و قوی CYP3A4، دابرافنیب، دفراسیروکس، انزالوتامید، اردافیتینیب، فوس فنیتوئین، ایووسیدنیب، میتوتان، فنیتوئین، ساریلومب، سیلتوکسیمب، مشتقات تئوفیلین، توسیلیزومب، یوهیمبین
افزایش اثرات داروها توسط کلونازپام:
الکل (اتیل)، آزلاستین (نازال)، بلونانسرین، برکسانولون، بوپرنورفین، کلوزاپین، داروهای تضعیفکننده CNS، فلونیترازپام، متادون، متوتریمپرازین، متیروسین، آگونیست های اپیوئید، اورفنادرین، اکسی کدون، پارالدهید، پیریبدیل، پرامیپکسول، روپینیرول، روتیگوتین، سدیم اکسیبات، سوورکسانت، تالیدومید، زولپیدم
افزایش اثرات کلونازپام توسط داروها:
آلیزاپرید، اپرپیتانت، بریمونیدین (موضعی)، بروموپرید، برومپریدول، کانابیدیول، ماریجوانا (شاهدانه)، کلرمتیازول، کلرفنسین کاربامات، کلوفازیمین، کوبیسیستات، کانیواپتان، کوزینتروپین، مهارکننده متوسط و قوی CYP3A4، دایمتیندن (موضعی)، دوکسیلامین، درونابینول، دروپریدول، دولیسیب، اردافیتینیب، اسکتامین، فوس اپرپیتانت، فوس نوتپیتانت، فوسیدیک اسید (سیستمیک)، هیدروکسی زین، ایدلالیسیب، گیاه کاوا، لاروترکتینیب، لمبورکسانت، لیسورید، لوفکسیدین، منیزیم سولفات، ملاتونین، متوتریمپرازین، میفپریستون، مینوسیکلین (سیستمیک)، نابیلون، نتوپیتانت، الانزاپین، اوکسوممازین، پالبوسیکلیب، پرامپانل، روفینامید، سیمپرویر، استریپنتول، تدوگلوتید، تتراهیدروکانابینول، تتراهیدروکانابینول وکانابیدیول، تریمپرازین، ویگاباترین
تداخلات با غذا:
ذکر نشده است.
هشدار ها کلونازپام
2. احتمال بروز كميفشار خون و آپنه در زمان مصرف اين دارو وجود دارد.
3. مصرف طولاني مدت يا مقادير زياد بنزوديازپينها خطر بروز وابستگيهاي رواني را افزايش ميدهد.
4. بنزودياپينها ممكن است سبب بروز ضعف تنفسي در افراد سالخورده، نوجوانان و افراد بشدت بيمار شوند. در اين موارد كاهش مقدر مصرف دارو ممكن است ضروري باشد.
توصیه های دارویی کلونازپام
2. در صورتي كه پس از چند هفته، اثربخشي دارو كاهش يافت،از افزايش مقدار مصرف بدون مشورت با پزشك بايد خودداري شود.
3. به منظور كاهش احتمال بروز علائم قطع مصرف دارو، مصرف اين دارو بايد به تدريج قطع شود.
4. دوره درمان با اين دارو بايد كامل شود. بايد دقت شود هيچيك از نوبتهاي مصرف فراموش نشوند.
دارو های هم گروه کلونازپام
استفاده نشود: شواهدی دال بر خطر مرگ جنین با مصرف این دارو در دوران بارداری وجود دارد. این شواهد به واسطه تحقیقات، تجربه عرضه در بازار و یا مطالعات انسانی به دست آمده است. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|---|---|---|---|---|
10928 |
|
||||
00322 |
|
||||
00323 |
|
- اسامی تجاری فارسی
اسامی تجاری انگلیسی








































مطالب و رویداد های ویژه
تدوین فرمولاری دانشگاه های علوم پزشکی در سامانه دارویاب










