امپاگلیفلوزین جزء جدیدترین داروهای کنترل قند خون است که با مهار انتخابی آنزیم سدیم-گلوکز ترانسپورت 2 باعث کاهش قند خون می گردد
( گلوریپا ، محصول شرکت داروسازی عبیدی )
دیابت نوع 2 که حدود 95 درصد از موارد ابتلا به دیابت را به خود اختصاص داده است، یک بیماری پیش رونده مزمن محسوب می شود و ناشی از اختلال در تنظیم میزان گلوکز خون است. از مشخصه های این بیماری، اختلال در عملکرد سلول های بتای پانکراس و متعاقبا اختلال در ترشح انسولین و مقاومت به انسولین در بافت های محیطی است. ابتلا به دیابت به علت ایجاد عوارض، سبب تحمیل رنج و هزینه بسیاری به بیمار، جامعه و نظام سلامت می گردد. از جمله این عوارض می توان به افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی، نارسایی کلیوی، نابینایی و قطع عضو اندام تحتانی اشاره کرد.
کنترل نامطلوب قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بدلیل خطر بروز و پیشرفت این عوارض بسیار حائز اهمیت است. بنابراین، هدف اساسی در درمان دیابت، کنترل بهینه قند خون است. داروهای ضد دیابت خوراکی برای بیماران مبتلا به دیابتی تجویز می شود که با رژیم غذایی و ورزش بیماری آنها کنترل نشده است. هدف درمانی در دیابت دستیابی به سطح گلوکز طبیعی خون بدون ایجاد هیپوگلیسمی و بدون ایجاد وقفه در فعالیت ها و زندگی روزمره بیمار است.
امپاگلیفلوزین یک داروی مهارکننده بسیار انتخابی از دسته مهار کننده های مهارکنندههای سدیم گلوکز کوترانسپورتر 2 است. امپاگلیفلوزین نخستین داروی کاهنده قند خون مورد تایید FDA است که مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی را در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 با بیماری زمینه ای قلبی عروقی کاهش داده است. سهولت در مصرف (تجویز یک بار در روز)، مکانیسم خاص، بهبود کنترل قند خون، کاهش وزن بدن، کاهش فشار خون سیستولیک، تحمل پذیری بالا و احتمال کم بروز هیپوگلایسمی داروی امپاگلیفلوزین را در زمره یکی از مهمترین داروهای کاهنده قند خون قرار داده است. امپاگلیفلوزین از معدود داروهای کاهنده قند خونی است که علاوه بر کنترل قند خون، از ویژگی های محافظتی قلبی-عروقی و کلیه نیز برخوردار است.
بدلیل مکانیسم عملکردی غیر وابسته به انسولین، داروی امپاگلیفلوزین در تجویز به صورت مونوتراپی و ترکیب با سایر داروهای کاهنده قند خون، مزایای بسیاری در درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دارد. در نتیجه، امپاگلیفلوزین گزینه درمانی ارزشمندی است برای درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که از بیماری های قلبی عروقی نیز رنج می برند.
امپاگلیفلوزین نسل جدید داروهای کنترل کننده قند خون و از دستهی مهارکنندگان SGLT2 میباشد که به تنهایی و یا همراه با سایر داروهای قند خون در دیابت نوع دو کاربرد دارد.
همچنین این دارو در کاهش ریسک خطرات قلبی عروقی کاربرد دارد.
این دارو جهت کاهش ریسک سوانح قلبیعروقی در بیماران دیابتی (نوع دو) که همزمان مبتلا به اختلالات قلب و عروق پایدار، نارسایی قلبی یا بیماریهای کلیوی دیابتی میباشند، ارجحیت دارد. مصرف این دارو در این افراد میتواند ریسک مشکلات مربوط به نارسایی قلب و عروق و کلیوی را کاهش میشود.
در موارد نارسایی قلبی، مصرف این دارو فوایدی برای کاهش خطرات نارسایی قلبی و بستری شدن بیمار، هم در بیماران دیابتی و هم در بیماران غیردیابتی دارد و ممکن است در رژیم درمانی بیماران غیردیابتی نیز درنظرگرفته شود.
این دارو به نام تجاری Jardiance معروف است و به صورت قرص خوراکی ۱۰ و ۲۵میلیگرمی و همچنین در محصولات چندترکیبی درکنار سایر داروهای ضددیابت تولید میشود.
امپاگلیفلوزین یک مهار کننده انتخابی SGLT2 است که بر روی لوله های پروگزیمال کلیه اثر می گذارد و بازجذب گلوکز/سدیم را کاهش می دهد و در نتیجه میزان دفع قند از طریق ادرار افزایش مییابد. همچنین انتقال سدیم به توبول انتهایی نیز بیشتر میشود که منجر به کاهش هر دوعامل پیشبار و پسبار قلبی و کاهش فعالیت سمپاتیک میشود.
متابولیسم: کبدی UGT: سوبسترای 1A3,1A8,1A9,2B7
دورهی اثر: در صورت قطع دارو، دفع ادراری گلوکز در عرض سه روز به حالت پیش از شروع درمان با دوز روزانهی ۱۰تا۲۵میلیگرم باز میگردد.
حداکثر جذب یک و نیم ساعت پس از مصرف خوراکی ایجاد می شود.
اتصال به پروتئین:۸۶ درصد
دفع: ادرار ۵۴/۴درصد(۵۰درصد به صورت تغییرنیافته)؛ مدفوع۴۱/۲درصد(بیشتر به صورت تغییرنیافته)
نیمه عمر: ۱۲/۴ ساعت
مدت زمان رسیدن به پیک اثر:۱/۵ساعت
-سابقهی حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه
-سهماههی دوم و سوم بارداری
-کتواسیدوز دیابتی
-دیابت نوع ۱
-از دست دادن آب بدن
-بیمار دیابتی با نارسایی کلیوی با eGFR <30؛ بیماران دیالیزی
موارد احتیاط:
-eGFR <60
-مصرف همزمان با سایر ترکیبات نفروتوکسیک
-افت فشار خون
-سالمندان
-افراد در خطر کتواسیدوز
-سابقهی عفونت ادراری
-نارسایی احتقانی قلب CHF
-کمبود انسولین پانکراسی
-روزه یا فستینگ طولانی
-سومصرف الکل
-هایپرلیپیدمی
-سابقهی عفونتهای قارچی ژنیتال
-آقایان ختنه نشده
عوارض شایع:
عفونت مجاری ادراری، عفونت قارچی ژنیتال، عفونت تنفسی فوقانی، افزایش برون ده ادراری، دیسلیپیدمی، افزایش هماتوکریت Hct، آرترالژی، تهوع، افزایش کراتین
عوارض جدی:
واکنشهای حساسیتی، آنژیوادم، آسیب کلیوی حاد، کتواسیدوز، عفونت مجاری ادراری (جدی)، افت فشارخون وضعیتی، گانگرن فورنیه
مکانیسم کلی تداخلات:
سوبسترای BCRP/ABCG2, OAT1/3, OATP1B1/1B3 (SLCO1B1/1B3), P-glycoprotein/ABCB1(مینور)، UGT1A3, UGT1A8, UGT1A9, UGT2B7
عامل ضد دیابت، کاهش پرفیوژن یا عملکرد کلیوی، تشدید اثرات کاهنده فشارخون
منع مصرف همزمان(کنترا اندیکه):
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
تداخلات ماژور:
آلفالیپوئیکوم اسیدوم، کلروکین، هیدروکسیکلروکین، لانرئوتاید، اکترئوتاید، پازیرئوتاید، سدیم تیوکتات، تیوکتیکاسید
تداخلات متوسط:
آکاربوز، آسبوتولول، استوهگزامید، آتنولول، بنازپریل، بتاکسولول، بیزوپرولول، کاپتوپریل، کارتلول، کارودیلول، سلیپرولول، کلروتیازید، کلرپروپامید، کلرتالیدون، انالاپریل، انالاپریلات، اسمولول، فوزینوپریل، فوروزماید، گلیکلازید، گلیمپیراید، گلیپیزاید، گلیکوئیدون، گلیبوراید، هیدروکلروتیازید، هیدروفلومتیازید، اینداپامید، انسولین(انواع)، لابتالول، لووبونولول، لیزینوپریل، متیپرانولول، متولازون، متوپرولول، موئگزیپریل، نادولول، ناتگلیناید، نبیوولول، اکسپرنولول، پنبوتولول، پریندوپریل، پیندولول، پلیتیازید، پراکتولول، پراملینتاید، پروپرانولول، کوئیناپریل، رامیپریل، رپاگلیناید، سوتالول، تیمولول، تولازامید، تولبوتامید، تراندولاپریل، تریامترن، زوفنوپریل
افزایش اثرداروها توسط امپاگلیفلوزین:
داروهای کاهنده قند خون، انسولینها، دیورتیک های لوپ، سولفونیل اورهها
داروهایی که سطح خونی امپاگلیفلوزین را بالا می برند:
آلفا لیپولئیک اسید، آندروژن ها، بتابلاکرها، بورتزومیب، داروهای ضدویروس با اثر مستقیم (HCV)، گوانتیدین، قارچ مایتاکه، مهارکنندههای مونو آمین اکسیداز، نیتیزینون، پگویزومانت، پروتیونامید، کینولون ها، سالیسیلات ها، مهارکنندههای انتخابی باز جذب سروتونین
کاهش اثرات داروها توسط امپاگلیفلوزین:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
داروهایی که سطح امپاگلیفلوزین را کاهش می دهند:
بتابلاکرها، بورتزومیب، داروهای افزاینده قند خون، کینولون ها، ریتودرین، دیورتیک های تیازیدی و شبه تیازیدی
تداخل با غذا:
تداخلی با غذا ندارد
تداخل با تستهای آزمایشگاهی:
احتمال جواب مثبت کاذب برای تست گلوکزاوری وجود دارد؛ ممکن است با سنجش 1,5-anhydroglucitol (1,5-AG) تداخل داشته باشد؛ از متدهای جایگزین جهت پایش کنترل گلایسمیک استفاده شود.
-در صورت مشاهده ی هرگونه علائم عفونت جدید(مانند استئومیلیت)، درد یا حساسیت به لمس جدید یا هرگونه زخم و آسیب پوستی در ناحیهی پا، درمان با امپاگلیفلوزین قطع و از داروهای جایگزین استفاده شود.
-از آنجا که این دارو برونده ادراری را افزایش میدهد و میتواند منجر به دهیدراسیون بدن بیمار شود، به علت اینکه از دست دادن آب در بدن بیماران سالمند با عوارض و مشکلات بیشتری همراه است، لازم است بیماران سالمند (بالای ۷۵سال) در مدت درمان با این دارو به دقت پایش شوند.
-به علت درمان با این دارو، بدن بیمار بیش از پیش مستعد ابتلا به انواع عفونتها میشود. آموزشهای بهداشتی و توصیه های لازم در این موارد به بیمار ارائه شود. خصوصا در مورد بهداشت پا و ارزیابی روزانهی پاها از نظر عفونت، زخم یا هرگونه آسیب پوستی جدید، اطلاعات لازم دراختیار بیمار قرارگیرد.
-قرص امپاگلیفلوزین را یک مرتبه در روز صبح ها همراه یا بدون غذا میتوان مصرف کرد.
-چنانچه بیمار قرار است تحت عمل جراحی قرار بگیرد، حداقل ۷۲ساعت پیش از جراحی، لازم است مصرف امپاگلیفلوزین قطع شود.پس از عمل جراحی در صورتی که خطر کتواسیدوز وجود نداشته باشد، میتوان درمان با این دارو را از سر گرفت.
-عملکرد کلیوی بیمار به ویژه eGFR، در ابتدای درمان و سپس به صورت منظم و دوره ای ارزیابی شود.
-فشارخون، هماتوکریت و الکترولیتهای خون بیمار پیش از شروع و در مدت درمان با این دارو به صورت منظم ارزیابی شود.
-به دلیل احتمال افت فشاروضعیتی، آموزشهای لازم به بیمار داده شود تا از تغییر وضعیت ناگهانی خودداری نماید.
-چنانچه بیمار تحت شرایطی قرار گرفت که حجم قابل توجهی از خون یا مایعات بدن خود را از دست داد، لازم است مصرف این داروقطع و از انسولین یا سایر داروهای کنترلکنندهی قندخون (سولفونیل اورهها یا میگلیتینید) استفاده شود و حتماً پیش از شروع مصرف امپاگلیفلوزین، مایعات ازدست رفته جایگزین شود.
-امپاگلیفلوزین در بیماران دیابتی که مبتلا به اختلالات کلیوی دیابتی میباشند، در صورتیکه آلبومین ادراری آنها بیشتر از 300 mg روزانه باشد، با دوز ۱۰میلیگرم قابل تجویز است. در دوزهای بالاتر اثرات محافظتی بیشتری برای کلیهها مشاهده نگردیدهاست.
-افزایش خطر شکستگیهای استخوان در اثر مصرف سایر داروهای مهارکنندهی SGLT2 در برخی مطالعات بالینی مشاهده شده است. با این وجود مطالعات در مورد امپاگلیفلوزین این اثر را تایید نکرده است.
-در بیمارانی که تحت جراحیهای چاقی قرار میگیرند، جذب این دارو مختل میشود.در این بیماران وضعیت جسمی بیمار از لحاظ کمآبی پس از جراحی ارزیابی شود و پیش از شروع درمان با این دارو مایعات از دست رفته جبران شود. به دلیل احتمال بروز کتواسیدوز حداقل ۳تا۵روز پیش از جراحی لازم است مصرف امپاگلیفلوزین قطع گردد.
-به صورت معمول، مصرف این دارو در بیماران بستری جهت کنترل قندخون رایج نمیباشد.
-این دارو انتخاب مناسبی برای خانمهای مبتلا به دیابت تیپ۲ که تصمیم به بارداری دارند، نمیباشد. توصیه میشود افراد در سنین باروری در مدت درمان با این دارو از یک روش ضدبارداری مناسب استفاده کنند و در صورت تصمیم به بارداری حتماً پزشک خود را درجریان قرار دهند.
- در دوران بارداری لازم است از داروهای جایگزین این دارو جهت کنترل قندخون استفاده شود.
-علی رغم نبود مطالعات کافی، به علت اینکه احتمال بروز عوارض جانبی جدی در شیرخوار وجود دارد، شیردهی در دوران مصرف امپاگلیفلوزین توسط کارخانهی سازنده توصیه نمیشود.
-با تغيير رژيم غذايي، فعاليت بدني و بيماري، ميزان قند خون و برنامه درماني تغيير مي كند.
-HbA1c بیمار دستکم دوبار در سال در بیماران با قندخون تحت کنترل و ۴بار درسال در بیمارانی که به اهداف درمانی نرسیدهاند، چک شود.در افرادی که نوسانات قندخون زیادی دارند(مانند کسانی که کمبود ترشح انسولین دارند) یا در بیمارانی که HbA1c آنها با قندخون یا علائمشان تطابق ندارد، حتماً ارزیابی HbA1c همراه با سایر فاکتورهای قندخون انجام شود.
-قندخون ناشتا و بعد غذا توسط بیمار به صورت روزانه چک شود.
-عملکرد کبدی و کلیوی بیمار در ابتدای درمان و سپس به صورت منظم و دورهای ارزیابی شود.
-بیمار از لحاظ عفونتهای ژنیتال و ادراری به صورت دورهای ارزیابی شود.
-در صورت مشاهدهی علائمی همچون تب و بیحالی همراه با درد یا حساسیت به لمس ژنیتال یا پریآنال، اریتم یا تورم، بیمار از لحاظ بروز فاسئیت نکروز شونده بررسی شود.
استفاده نشود: شواهدی دال بر خطر مرگ جنین با مصرف این دارو در دوران بارداری وجود دارد. این شواهد به واسطه تحقیقات، تجربه عرضه در بازار و یا مطالعات انسانی به دست آمده است. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است
کد ژنریک | نام شکل دارویی | پرخطر | دما | حیاتی | برچسب هشدار بالا |
---|---|---|---|---|---|
52137 | |||||
52138 |
باسلام بسیار جالب بود یک نظر در مورد این قرص داده بودن اینکه پدرشون درناحیه لگن درد دارن .بنده قبلا متفورمین و گلوریپا و پگلمنت که از همه اینها بهتر بود و قندم کنترل میشد تا حدودی .ایندفعه برام امپاگلیفلوزین تجویز کردن و الان کمردرد شدید در ناحیه لگن دارم بحدی که نمیتونم راه برم .فکر کردم عصبی باشه اما مطمئن شدم بخاطر این داروست. واقعا وقتی دارویی برای بیمار خوبه چرا اینقدر عوضش میکنن سیستم بدن من یکی که مدام تغییر میکنه تا میام عادت کنم و بدنم قندخون تنظیم کنه دوباره و دوباره تعویض میشه در عین حال انسولین هم با مقاومت بدن روبرو میشه تقاضا دارم کسی اهمیت بده و این موارد رو به کارخانه داروسازی اطلاع بده .ممنون
عوارض داروها قابل پیش بینی نیست و برای همه افراد بروز نمی کند.
وقتی این دارو را مصرف میکنم رسوب های زرد رنگی زیادی(به رنگ قرص( به همراه ادرار خارج میشود به نحوی که سرویس بهداشتی هر روز نیاز به شستشوی با برس دارد.ایا این عوارض پیش بینی شده است یا یک جای کار مشکلی هست
سلام.بعیده که این دارو تا این حد باعث تغییر رنگ ادراری بشود.با یک متخصص داخلی مشورت نمایید.
ایا این دارو را برای لاغری میشه استفاده کرد؟
این دارو باآتورواساتین و ونووستات تداخل داره؟؟
سلام اینکه امپاگلیفلوزین واسه کدوم شرکت تجاری باشه، اهمیتی. داره؟ من طبق. دستور پزشک که گلوریپا توصیه کرد، به. داروخانه گفتم اما اونجا امپاتوس. دادن. الان موندم استفاده کنم یانه؟
اگر زیپ مت و یا گلوریپا 10 رو با انواع ویتامین مصرف کنیم و یا قرص های مکمل ایراد دارد یا خیر؟ ممنون میشم پاسخ بدهید با تشکر
قرص سینوریپا ۱۲/۵+۵۰۰ مصرف میکنم.از وقتی دکتر تجویز کرده و مصرف رو شروع کردم.عصر ها احساس خستگی و کمبود انرژی دارم..طبیعیه؟؟؟
با سلام کمردرد هم جزو عوارض دارو هست؟پدرم از زمان مصرف کمردرد غیر طبیعی قسمت بالای لگن داره.
سلام خواهشا پاسخ منو بدین من دیابت نوع ۲ دارم و روزی ۳ بار متفورمین و گلی بن کلامید مصرف میکنم اما گاهی بعد از غذا قندم میره بالا به نظرتون قرص گلوریپا برای این مورد انتخاب موثریه؟دیگه چه قرص هایی برای این مورد وجود داره؟
سلام پدر من چندین ساله بیماری قند و فشار و چربی و مشکل قلبی دارن و حدود ۵ ساله که باتری گذاشتن قرص های قبلیشون متفورمین ۵۰۰ و کنکور و فوروزماید۴۰ و والسارتان ۸۰ بوده الان گلوریپا ۱۰ هم واسشون نوشتن کمی سرگیجه پیدا کردن میشه دلیلش همین قرص باشه
هل صحيح ان هذا الدواء اقل ضررا على الكلى والاعصاب من الميتفورمين؟
من حيث الفعالية والآثار العلاجية ، لا يوجد دواء مثل الميتفورمين باستثناء الأنسولين.
من قرص گلوکوانس وزیپتین که هردو ضد دیابت هستن مصرف میکنم الان اگر قرص امپاتوس مصرف کنم موردی نداره یا همه باهم زیاد نیست
نباید لدون تجویز پزشک این دارو را مصرف کنید
سلام این دارو برای دیابت عالی البته اگر کلیه هنوز خراب نشده باشد. امپاگلیفوزین بسیار بسیار قویتر داپاگلیفوزین که تازه آمده. این تجربه منه... بنظر من بیمه ها باید انسولین و امپاگلیفوزین کاملا رایگان در اختیار بیماران بگذارن و التماس کنن تا دیابتی ها حتما این دو دارو را استفاده کنن ... نه اینکه به تصور رشد دوباره پانکراس! یا جوش خوردن! هر ۶ ماه بیمار و برای تاییدیه زجر بدهند. چون ضرر کلان مالی به بیمه بر اثر عدم استفاده از این دارو در طول زمان به بیمه تحمیل میشود . چراکه دهها برابر هزینه این دو دارو باید بعدها برای لیزر شبکه و دیالیز بیماران دیابتی بیمه باید هزینه کند...
نظر کاربران